Hur göra varmrökt lax

Alla har vi nog smakat den där varmrökta laxen som bara smälter i munnen.

Jättegott, men också rätt dyrt om du skall köpa färdig varmrökt lax varje gång.

Nu kan du göra egen varmrökt lax hemma på din egna grill, oavsett om du har kol eller gasolgrill.

Du behöver

  1. Blötlägg grillplankan i en timme innan användning.
  2. Torka av laxen och plankan med vanligt hushållspapper.
  3. Lägg laxen på plankan med skinnsidan neråt
  4. Krydda laxen efter eget önskemål.
  5. Lägg plankan med laxen ovanpå värmen på grillen. Det skall vara direkt värme under plankan så att plankan börjar pyra under tillagningen. 
  6. Stäng locket över grillen men behåll spjällen öppna.
  7. Laxen är färdig när innertemperaturen är mellan 50-54 grader (beroende på hur saftig du önskar din lax)
  8. Låt plankan ryka av sig innan du tar den inomhus 
  9. Tänk på att plankan är ordentligt sotig undertill så ställ den på ett tåligt underlag.

Servera med färsk potatis, en romsås och en fräsch sallad


Plankan kommer att bli mörkfärgad och ev bli konvex. Det är helt normalt och inget som påverkar funktionen.

När laxen är serverad så skölj bort laxresterna med vanligt vatten och plankan är klar att användas flera gånger till!