Vad skall jag välja för rökved? Det finns så många saker!

Javisst, det är ju det som gör rökning av mat till en konstart. Samtidigt är det inget man behöver vara rädd för.

Det blir sällan fel, utan man hittar egna favoriter längs vägen.

Generellt sett så kan man konstatera att fett binder röksmak. 

Om du har mycket fett på din köttbit så kan du jobba med mildare trädsorter

Trädslag


             Al

                    Det klassiska svenska trädslaget. Ger en behaglig röksmak till maten

               Bok

Ligger nära ek i smak men något mildare. Underbar till fisk

            Ek

Fyllig rök som ger en tydlig smak och färg till köttet. Bra för dig som vill ha en tydlig röksmak på maten.Passar utmärkt till nötkött, fläsk, vilt

            Körsbär 

Sötaktig lite mildare rök som ger en lätt rosa nyans till köttet.
Passar till nöt, fläsk, fågel, fisk


Päron
Mer sötma än äppleträd och mild rök. Passar jättebra till allt från nöt till grönsaker

Lönn
Mycket mild röksmak

Sälg

                  En mildare variant av al. Om du skall göra äkta norrländsk souvas så är  detta rätt val

             Äpple

Den kraftigaste röksmaken av våra svenska fruktträd.